€ 65 miljoen extra voor Nederlands startup- en scale-upbeleid
Het kabinet gaat de komende vier jaar 65 miljoen euro extra investeren in het Nederlandse startup- en scale-upbeleid. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) stelt het bedrag beschikbaar om knelpunten rondom personeel en financiering aan te pakken. Een sterk klimaat voor startups en scale-ups is cruciaal voor de aanwas en doorgroei van technologiebedrijven. Met dit stevige pakket aan maatregelen is het Nederlandse startup en scale-up ecosysteem in staat om tot de wereldtop te behoren.
Het geld wordt ingezet voor een betere toegang van startups en scale-ups tot (durf)kapitaal, het verkennen van een fiscale regeling voor aandelenopties personeel, een verblijfsregeling voor essentiële personeelsleden van startups en vrije toegang tot de arbeidsmarkt voor partners van buitenlandse zelfstandigen in Nederland. Ook gaat het kabinet zorgen dat de toegang van Nederlandse startups tot de internationale netwerken verbetert en meer bedrijven doorgroeien tot wereldspelers.
Maatregelen om technisch en digitaal talent aan te trekken
Ten opzichte van andere bedrijven is het voor startups en scale-ups extra moeilijk om personeel aan te trekken, omdat zij vaak geen hoge, vaste salarissen kunnen betalen. Het kabinet neemt daarom onderstaande maatregelen.
1. Fiscale regeling voor aandelenopties personeel
Samen met staatssecretaris Snel (Financiën) verkent staatssecretaris Keijzer een aanpassing van de fiscale regeling voor aandelenopties. Doel is te komen tot een wettelijke regeling, waarbij het moment van belastingheffing wordt verplaatst van het moment van uitoefenen van de aandelenopties, naar het moment van verkoop van de met de aandelenopties verkregen aandelen.
2. Verblijfsregeling essentiële personeelsleden startups en vrije toegang partners
Talent kan ook van buiten de landsgrenzen worden aangetrokken om de krapte op de arbeidsmarkt op te vangen. Minister Koolmees (SZW), minister Grapperhaus (JenV) en staatssecretaris Keijzer creëren daarom in pilotvorm een verblijfsregeling voor essentiële personeelsleden van een startup afkomstig van buiten de EU. Een andere maatregel die minister Koolmees neemt, is de vrije toegang tot de arbeidsmarkt voor partners van buitenlandse zelfstandigen (planning begin 2020).
Bron: Rijksoverheid