SLIM-subsidie: 4 tips voor aanvragers
Vanaf 1 september 2020 kunnen MKB-ondernemingen weer de SLIM-subsidie aanvragen. Deze regeling vergoedt een groot deel van de kosten (tot 80%) die je maakt om de kennis en vaardigheden van je werknemers up-to-date te houden. Bij veel MKB-ondernemingen is er sprake van vragen en misverstanden omtrent de SLIM-regeling. In dit artikel proberen wij je meer duidelijkheid te geven over deze regeling en bieden wij praktische tips.
Tip 1: informeer jezelf goed over wat wel en niet subsidiabel is
Er is nogal wat onduidelijkheid bij ondernemers over de subsidiabele activiteiten binnen de SLIM-regeling. Zo is deze regeling niet bedoeld voor het subsidiëren van de kosten van trainingen, cursussen of opleidingen. De SLIM-regeling is juist bedoeld voor het realiseren van de voorwaarden om tot scholing en ontwikkeling te komen. Het opstellen van een scholingsplan is bijvoorbeeld subsidiabel, maar het volgen van de bijbehorende opleidingen niet. Daarnaast kunnen POP-gesprekken ook voor subsidie in aanmerking komen.
Tip 2: registreer je nu al als aanvrager
Een SLIM-subsidie vraag je aan via het subsidieportaal van de Dienst Uitvoering van Beleid. Om daarvan gebruik te kunnen maken dien jij je als aanvrager (mkb-onderneming) eerst te registreren. Belangrijk daarbij: alleen een gebruiker die tekenbevoegd is namens de onderneming mag de subsidieaanvraag indienen! Heb jij nooit eerder een account aangemaakt op het subsidieportaal, houd dan bijvoorbeeld je bankgegevens bij de hand om het account aan te maken.
Tip 3: schakel je een externe HR-adviseur in? Maak dan duidelijke afspraken!
Wil je voor de uitvoering van jouw project een externe HR-adviseur inschakelen? Maak dan goede afspraken met de adviseur over zaken als facturatie en specificatie van uren. Jij moet immers na afloop van jouw project een einddeclaratie in te dienen met een kopie van ontvangen en betaalde facturen en betaalbewijzen. Voorkom discussies met de Dienst Uitvoering van Beleid over bijvoorbeeld de facturen van jouw adviseur door daar bij de opdrachtverstrekking al rekening mee te houden.
Tip 4: schakel een subsidieadviseur in
Wat is een “methode die werknemers stimuleert vaardigheden te ontwikkelen”? Ben ik een mkb-onderneming? Hoe zit het met de “de-minimisverklaring”? Kan ik een samenwerking aangaan met een mkb-onderneming in dezelfde fiscale eenheid? Voldoet mijn voorgenomen initiatief aan de voorwaarden? Wat is een volledige aanvraag? Is deze training een opleiding in de derde leerweg?
De nieuwe SLIM-regeling kent nogal wat bijzonderheden die het een MKB-ondernemer erg lastig kunnen maken. Wil jij jouw kansen op het verkrijgen van SLIM-subsidie vergroten? Werk dan samen met InventiveNL!
Hulp nodig bij je SLIM-aanvraag?
Wil je weten of jouw bedrijf in aanmerking komt voor de SLIM-subsidie? Of heb je hulp nodig bij het aanvraagproces? Vul hieronder het contactformulier in en wij nemen binnen één werkdag contact met je op.